Een oliebollenmix voor het maken van lekkere oliebollen. Volgens de Nederlandse traditie gebakken op Oudejaarsdag. Maar natuurlijk ook lekker op elke andere dag van het jaar:)
tarwebloem, gist, zout, vanillesuiker
Energie | 1530 kJ / 360 kcal |
Vetten | 0,9 g |
- waarvan verzadigde vetzuren | 0,1 g |
Koolhydraten | 77 g |
- waarvan suikers | 8,7 g |
Eiwitten | 11 g |
Zout | 1,7 g |
gluten
- 1000 g oliebollenmix
- 800 ml melk
- 4 eieren
- (400 g rozijnen/krenten, sukade of appel)
- olie om in te bakken
- poedersuiker
Maak de melk lauwwarm. Doe de mix in een kom en voeg al roerend de melk en eieren toe, totdat het mengsel mooi glad is. Gebruik bij voorkeur een schone emmer, want het deeg zal flink rijzen. Voeg eventueel iets meer melk of wat water toe als het deeg te stug is. Voeg indien gewenst de gewassen en gewelde vruchten toe en roer even door. Deze mix is natuurlijk ook prima geschikt voor naturel oliebollen. Laat het beslag een uur staan op kamertemperatuur. Verhit in de tussentijd de olie in een grote pan tot ongeveer 180 graden. Roer het deeg nogmaals door voordat je gaat bakken. Schep met bijvoorbeeld een ijslepel mooie oliebollen en bak deze in de olie gaar en goudbruin. De baktijd van een oliebol is gemiddeld 6 minuten. Laat de oliebollen even uitlekken op een stukje keukenrol en serveer met poedersuiker.
Net uit de pan zijn de oliebollen vaak het lekkerst. Maar oliebollen zijn ook prima in te vriezen. In de vriezer zijn de bollen, mits goed luchtdicht verpakt, zeker wel zo'n drie maanden houdbaar.
Van deze oliebollenmix bak je ongeveer 25-35 oliebollen van een gemiddeld formaat. Wil je eens varieren? Er zijn op het internet leuke recepten te vinden van bijvoorbeeld oliebollen met stukjes stroopwafel of oliebol-tompoucen (een oliebol met banketbakkers room en roze glazuur).
© 2024 www.meelvandemolen.nl - Powered by Shoppagina.nl